Turkisoppilaitos vihittiin – Tellervo mukana – Erinomainen askel – Itä-Lappi

Turkisoppilaitoksen isäksi nimettiin Frankfurtin turkisoppilaitoksen rehtori Dr Dr Ludwig Brauser, joka osallistui oppilaitoksen toiminnan kehittämiseen ja oppilaitoksen avajaisiin.

Ludwig Brauserin, opetushallituksen virkamiehen rouva Tarantin ja Tarja Niskasen kanssa oli Rotkossa työstetty turkisalan koulutuksen runko ja oppisopimuskoulutuksen opetussuunnitelma.

Opetusalan ammattilaisista oli pula, joten Kemijärven turkisoppilaitoksen molemmat vakituiset opettajat olivat ulkomailta, Barbara Minor Saksan Liittotasavallasta ja Dimitrious Kostis Kreikasta Kastorian vastaavasta oppilaitoksesta.

Tarja Niskanen on työskennellyt Kreikan Kastoriassa useampaan otteeseen. Yhteistyössä siellä tehtiin Tarja Niskaselle mallistoa, esim. minkinpalabodyt tehtiin siellä. Kastoriassa oli tuohon aikaan maailman parhaat konettajat. Kastoria olikin turkisalan keskus. Siellä oli suuri messualue. Tarja Niskanen arvelee, että paikkakunnan ihmisistä jopa 90 % teki turkisalan töitä ja pohtii, miten heille on tapahtuneessa turkisalan murroksessa käynyt.

Kastoriassa Niskasten yrityskumppanina oli veljesten muodostamasta yrityksestä Stavros Giritsiadis.

Kastoria sijaitsee Makedonian alueella Albanian naapurissa vuoristossa. Matka taksilla ”hirveitä vuoristoteitä” sinne Tessalonikin lentokentältä Kastoriaan kesti noin kuusi tuntia. Matkaajaa odotti joka kerta pahoinvointi.

Tarja muistaa, että ”Kastoriaan pakeni Albaniasta perheitä ja pikkulapsia ilman vanhempia. Lasten olivat verillä ja kasvot pölyn peittämät ja itkusta juovikkaat. Ainoaa omaisuutta kynänpätkiä lapset yrittivät vaihtaa ruokaan. Perheet majoitettiin kirkkoon. Näky oli sydäntäsärkevä”.

Tarja Niskanen muistaa kreikkalaiset mitä ystävällisimpinä, vieraanvaraisina ja ahkerina ihmisinä.