Huippuasiakkaiden lista on pitkä – Ratakadun tornihuoneistoon ihmiset tulivat seurustelemaan ja tapaamaan toisiaan

Keskusteluissa Tarja Niskasen kanssa vilisee asiakkaina olleita huippunimiä niin Suomesta kuin maailmaltakin. Tässä joitakin satunnaisessa järjestyksessä. Monia ei voi mainita asiakassuhteiden luottamuksellisuuden vuoksi. Kaikista asiakkaistaan Tarja Niskanen puhuu aina lämmöllä. ”Ihanaa kun pääsi tilanteeseen, että asiakkaat tulivat Tarjan luokse seurustelemaan”, huokaa Tarja jutellessamme hänen asiakkaistaan. Ratakadun 3. krs yläkerran 2asiakastila oli 10 m korkea tornihuone, kerrassaan hieno paikka, jossa ihmiset seurustelivat, tutustuivat toisiinsa ja tekivät myös hankintoja”.

Muotitalossa useinkin nähtyjä asiakkaita olivat presidenttien rouvat Tellervo Koivisto ja Eeva Ahtisaari. Kerran kävi niin, että Joukon kiivetessä yläkertaan ”Mauno Koivisto istui talon portaikossa täysin omissa ajatuksissaan odottamassa vaimoaan. Presidentti näytti ottaneen siellä itselleen pienen hiljaisen hetken kiireisen työnsä lomaan.”

Kirsti Paakkasen kanssa messumatkalla alkanut ystävyys johti molemminpuoliseen liikesuhteeseen. Naiset olivat aloittaneet yrittäjäuransa samoihin aikoihin nuorina naisina ja löysivät nopeasti yhteisymmärryksen. Tarja sanoo ”Kirstin muistuttaneen hänen rakasta mummoaan. Molemmilla oli ystäviä ympärillään ja he olivat toiminnan ihmisiä.” Turkkeja Kirsti osti ”niin hirveästi”. Kirsti Paakkanen rakasti juhlaa ja luxusta!

Espan myymälästä Tarja muistaa Eeva Ahtisaaren, joka vieraili myymälässä mielellään. Eeva Ahtisaarta Tarja kuvailee ”korrektina, ystävällisenä, iloa ja ystävyyttä huokuneena ihmisenä, jonka kanssa syntyi aina hyvän ystävän tunnelma”.

Ritva Oksaselle Tarja Niskanen on tehnyt useita esiintymis- ja käyttövaatteita. Upeaa valkoista turkkia Ritva Oksanen on käyttänyt vielä 2010-luvulla Diva-esityksissään.

Taitoluisteluvaikuttaja ja Sanoma Oyj:n pitkäaikaisen hallituksen jäsenen Jane Erkon (1936-2014) Tarja muistaa todenneen: ”Ihanaa – olemme saman tason ihmisiä. Sinulle on helppo puhua”.  Tarjan mielestä ”Jane Erkko oli todellinen jääkuningatar”.

Pietarinkadun myymälässä ”Aatos Erkolle oli varattu oma iso miesten tuoli, sillä hänelle oli tullut tavaksi käydä meillä aamukahvilla”. Miehestä myymälään oli ”kiva tulla” olihan siellä paikalla myös ”kauniita tyttöjä”. Konkurssista kirjoittamassaan jutussa ”Aatos Erkko oli verrannut Tarjan suunnittelutyötä Alvar Aaltoon”. Helsingin Sanomien artikkeleiden arkistokappaleita on vielä ”kadoksissa”.

Kansainvälisistä asiakkaista on juttua syntynyt ainakin Barbi Bentonista, jonka Jouko Niskanen erityisesti muistaa, ”päästessään sovittamaan tälle turkkia”.

Linkit:

Helsingin Sanomien Aikakoneesta löytyvät Helsingin Sanomien Paperilehdet vuosilta 1889-1997. Haulla Tarja Niskanen löytyy kymmeniä artikkeleita ja lehtimainoksia yms. Tarja Niskasen yrittäjäuran vaiheilta. Digilehdet ovat Helsingin Sanomien digitilaajien saatavilla.