Jouko Niskanen yritykseen töihin jo opiskeluaikoinaan – panos yritystoiminnassa ainutkertaisen merkittävä

Jouko ja Tarja Niskanen tapasivat jo nuorina Tarjan opiskellessa Vierumäellä liikunnanohjaajaksi. Jouko opiskeli tapaamisaikana opettajaksi. Pariskunta solmi avioliiton vuonna 1968.

Jouko Niskanen teki yritysessä aluksi opiskeluaikoinaan konttorihommia. Hän siirtyi työskentelemään yrityksessä kokopäiväisesti siirryttyään vuonna 1978 virkavapaalle erityisopettajan työstään. Myöhemmin irtisanoutuminen ”hyväksyttiin ilman syytä”.

Jouko Niskanen huolehti yrityksessä kirjanpidosta ja talousasioista ja ”kaikesta mahdollisesta”. Iltakursseilta Jouko hankki opettajan opintojensa ohessa tietoa kirjanpitoo, talous- yms. yritystoimintaan liittyvistä asioista. Oppia kertyi myös Helsingin yliopiston Lahden Mukkulan toimipisteessä järjestetyiltä ”työllisuuskursseilta”. Talousmittariksi Jouko oli asettanut sen, että ”tilauspäiväkirja on täynnä”.

Myöhemmin Jouko Niskanen vastasi myös Saksan ja Pohjois-Amerikan markkinoista ja oli mukana Kiina-projekteissakin.

Joukon työhön kuului paljon matkustelua Japanissa, Neuvostoliitossa, Pohjois-Amerikassa olihan hänellä englannin kielen taito, joka Tarjalla oli heikompi. Tarja kyllä sanoo ”ymmärtävänsä ihmisten puhetta puhuvat he sitten mitä kieltä tahansa.”

Joukon panos yrityksessä on oleellisen tärkeä. Hän toimi omien sanojensa mukaan ”järkenä luovan vaimonsa rinnalla”. Molemmille ”järjestyi luontevasti omat työt”. Työpisteetkin olivat ”eri kerroksissa”.

Johtoryhmässä oli mukana ulkopuolisia konsultteja (Salonen, Suominen, Kalle Ilmanen), mikä oli johtamisen kannalta tasapainottavaa ja tärkeää. Konsultit olivat kokeneempia ja vanhempia, joten heiltä sai ”hyviä neuvoja”.

Sopu on säilynyt! Tämä nettiprojekti julkaistaan juhlistamaan parin 50-vuotis hääpäiväjuhlallisuuksia 28.7.2018.