Saksan markkina oli ”niin positiivinen kuin voi olla” – romahdus 80-luvun alussa

Muotitalon vienti alkoi Saksasta. Sieltä tuli heti alkuun ISO TILAUS – 40 kpl kettuturkkeja a’ 5.500 mk. ”Hötäkässä avaimetkin hukkuivat”, Tarja Niskanen kertoo. ”Teki mieli huuta maailmalle tilaus tuli”.

Saksan markkinalle oli tyypillistä, että ”tilaukset maksettiin ajallaan. Postista tipahteli säännöllisesti shekkejä, joskus jopa useampia yhtäaikaa. Shekit olivat välillä summiltaan suuria 200.000 tai jopa 350.000 markkaa. Luottotappioita ei tullut.”

Saksassa turkkikauppa kävi hyvin. Eri kaupungeista valitulle parhaalle liikkeelle annettiin yksinoikeus Muotitalon turkkien myyntiin. Turkkeja myytiin huippubutiikeissa 20 Saksan kaupungissa.

Agenttina Saksassa toimi Peter Bolsius, joka oli työssään hyvä! Niskaset muistelevat tapausta, jossa yhden kerran maksu oli jäänyt tulematta. ”Bolsius meni asiakkaan luokse ja ruuvasi liikkeen kassakoneen irti ja otti sen mukaansa suorituksena maksamattomasta laskusta”.

Upeaa aikaa ”, toteavat Niskaset.

Saksan vuotuinen liikevaihto oli asettunut neljän miljoonan markan tasolle, kunnes tuli yhtäkkinen romahdus 80-luvun alkupuolella. Mark Rissi oli tehnyt turkistenvastaisen propagandafilmin, joka esitettiin Saksassa ja Sveitsissä. Elokuvalla oli välitön, suuri vaikutus turkisvaatteiden myyntiin Saksassa, joka oli Muotitalolle tärkeä markkina-alue.