Suomalaisen huippumalli Tarja Terrailin (os. Räsänen) arvioita Tarja Niskasesta

Tarja Terrail

Tarja Terrail (os. Räsänen) on yksi menestyneimpia kansainvälisiä huippumallejamme. Tarja Terrail on asunut vuodesta 1965 Ranskassa, mutta Suomi on hänelle hyvin rakas ja hän viettää täällä paljon aikaa erityisesti kesäisin.

Tarja Terrail

Tarja Räsäsen elämä Pariisissa huippumallina johti hänet avioliittoon Pariisissa 1582 perustetun La Tour d’Argent huippuravintolan omistajan Claude Terrailin kanssa. Malliuran jälkeen Tarja Terrail työskenteli perheyrityksessä kulisseissa pääosin hallinnollisissa tehtävissä. Nyt yritystä johtaa jo kolmannessa polvessa Tarja Terrailin poika André Terrail. Ravintolan osti Terrailin suvulle Claude Terrailin isä, André Terrailin isosiä, joka solmi avioliiton kuuluisan pariisilaisen Café Anglaisin ravintolan omistajan tyttären kanssa. Yhdessä pariskunta uudisti La Tour d’Argentin viemällä ravintolasalin ylös kuudenteen kerrokseen.

Tarja Terrail ja hänen poikansa Andrén omistama ravintola sijaitsee Seine-joen rannalla. Ravintolan korkealla olevista ikkunoista avautuvassa näkymässä taivas ja Notre Damen tornit kohtaavat. Ravintola on ehkä legendaarisempi kuin mikään ravintola maailmassa (HS Kuukausiliite 27.3.2015). Tarina kertoo, että kuninkaat söivät täällä jo 1500 luvulla. Viinikellarissa Seinen alla on kokoelma viinejä, konjakkeja ja calvadoseja, joiden arvoksi on laskettu huutokaupassa 2,5 miljoonaa euroa. Ravintolan viinilista on noin 10 sentin paksuinen. Vuodesta 1933 vuoteen 1996 Tour d’Argent sai parhaat mahdolliset kolme Michelin tähteä. Suomalaista ravintolassa on André Terrailin mukaan ainakin omistajien ”sisu”, mutta muuten ravintola on ranskalainen.

Tarja Terrailin ja Tarja Niskasen yhteys alkoi, kun hänen ystävänsä vei hänet ostamaan Muotiliikkeestä turkkia. Mukaan lähti pitkä viininpunainen turkki, jota on muokattu ja joka on vieläkin tallella. Tarja Terrail oli mukana myös joissain Muotitalon kuvauksissa.

Tarjat ovat seuranneet toistensa elämää, tavanneet säännöllisesti, vierailleet toistensa luona ja tehneet yhdessä monenlaisia asioita. Ikimuistoisia ovat Tarja Terrailin vierailut Niskasten kesäsaareen Saimaalla ja yhdessä vietetty aika Viron Pärnussa. Pärnusta Terrailin äidille palautui vuonna 1991 Neuvostoliiton aikana valtiolle otettu äidin perheelle kuulunut talo. Talon arviointiin ja kunnostukseen kutsuttiin apuun Jouko Niskanen. Niskaset ovatkin siitä lähtien asuneet talossa. Tarja Terrail vierailee edelleen usein Pärnussa erityisesti heinä-elokuussa, jolloin Niskaset järjestävät suositut kesäjuhlat.

Ystävyys on syntynyt ja vahvistunut ”sattumien summana”. Sattumaa oli sekin, kun molemmat Tarjat osallistuivat samalle mannekiinikurssille.

Kun kysyn Tarja Terraillta arviota ystävästään Tarja Niskasesta ja tämän yrittäjyydestä, saan kirjata tältä muoti- ja ravintolamaailman sykkeissä eläneeltä kansainvälisen huippumallin uran tehneeltä naiselta listan mitä parhaimpia ominaisuuksia:

  • kyseessä on ”Suomen lahjakkain ihminen”

  • Tarja on niin lahjakas, että osaa tehdä ”kaikki” – ompelee alusta asti

  • Tarjalla on näkemystä, visio, oma tyyli, hieno ”silmä”

  • Tarjalla on artistista taitoa, joka vaatii tekemään

  • Tarjalla on ideoita

  • tuotteet ovat laadukkaita, kauniita

  • Tarja ei nosta itseään esille, ihmiset tulevat hänelle

  • Tarja on hieno ihminen, ”kiltti, ei pahaa sanaa kenestäkään”

  • Tarja on myönteinen – kestää, ei valita – ”kaikki hyvin”

Tarja Terrail pitää turkkia käytännöllisenä vaatteena kylmässä säässä. ”Mikään ei lämmitä niin kuin turkki”. Hän on ollut huolissaan, nyt pahoillaan turkisalan osaamisen katoamisesta.