Tarja Niskasen Japanin vuosista 1970-1980 -luvuilla

Tarja Niskanen kertomus liiketoimistaan ja -matkoistaan Japaniin lähti liikkeelle tästä kuvasta, jossa hänellä on päällään puna-musta kettuturkki.

Tarja Niskanen oli erilainen näky Japanissa. Hän oli päätä pitempi muita, vaalea ja nainen, jonka perässä ”pienet miehet”, hänen agenttinsa kulkivat.

Kerran kadulla kulkiessaan ryhmän kanssa vanha nainen heittäytyi maahan hänen eteensä. Tarja pelästyi ja meinasi mennä naista auttamaan, mutta siitä hänet estettiin. Selitys tapahtumalle löytyi uskonnosta. Japanilaiset uskovat moniin asioihin ja ilmeisesti rouva ei ymmärtänyt näkemäänsä vaan heittäytyi maahan varmuuden vuoksi, josko kyseessä olisi ollut Jumala.

Tarja Niskanen kävi Japanissa liikematkalla vuosittain yrityksen konkurssiin saakka. Neuvotteluissa puhuttiin englantia, mutta käytettiin usein myös tulkkia. Japanissa ”käynnit olivat juhlaa”.

Ainoa suora asiakas oli Japanin keisarillinen hovihankkija, joka toimi Tokiossa Imperial hotellin alakerrassa. Hän toimitti keisarilliseen hoviin yksilöllisesti valmistettuja turkkeja. Ostajat  kävivät parikin kertaa myös Suomessa katsastamassa valikoimaa.

Tarja Niskanen oli suunnittelijana niin tuottelias ja vauhdikas, että hovihankkijat ”ottivat häntä kauniisti kädestä kiinni, katsoivat silmiin ja sanoivat, ”Emme pysy Sinun perässä, voisitko pysäyttää vuodeksi, että ymmärtäisimme?”.

Näillä matkoilla Tarja Niskanen asui itsekin Imperial Hotellissa, minkä hän arvioi ehkä maailman kauneimmaksi hotelliksi. Hotellin  ”upea iso halli oli kuin koru – seinät oli tehty pienistä lasihelmistä yms.”

Japanin liiketoimia hankaloitti harmillinen ”katastrofi”, kun maahan toimitettiin takkeja, joissa taskut olivat liian alhaalla. Tarja Niskanen ei saanut yrityksen kolmannen (vientiosasto) ja seitsemännen (Tarjan toimisto) kerroksen ”tornin” välillä tapahtuneen tietokatkoksen vuoksi tietoa asiasta ja vahinko pääsi syntymään. Japaniin toimitettaviin takkeihin oli olemassa omat kaavat, mutta nyt valmistuksessa oli tapahtunut virhe, jonka ”korjaamiseen meni oma tovinsa”.

Kaiken kaikkiaan Tarja Niskanen kokee Japanin ajan vaikuttaneen häneen ratkaisevasti. Kulttuurierot olivat suuret ja monilla käynneillä oli mahdollisuus oppia edes vähän ymmärtämään japanilaisten käytöstä ja ystävällisyyttä. Erityisesti kauneusarvojen suuri merkitys teki suuren vaikutuksen. Erilaisuus ja maan pitkä historia ravisteli suomalaisia. Mikään ei ollut samaa, paitsi se, että ihmiset ovat kahdessa näin erilaisessa kulttuurissa lopun kaiken samanlaisia ja että arvot näissä maissa ovat niin samanlaiset.

Japanilaisten uudistusvauhti ihmetytti Tarja Niskasta! Esim. ravintoloiden sisustuksia muutettiin tuon tuosta.