Tarja Niskanen tekemässä opetusohjelmaa turkisalan kouluihin – katsausta alan opetukseen Suomessa

Tarja Niskanen oli mukana tekemässä turkisalalle opetusohjelmaa. Opetusohjelman tekoon saatiin avuksi nimekkäs turkisalan osaaja Frankfurtista Doktor Ludwig Brauser (1924-2009), joka oli turkismessujen pomo ja turkisoppilaitoksen (Bundes-Pelzfachschule) johtaja. Houkutustekijänä oli mahdollisuus tutustua Kemijärveen ja Lapin kulttuuriin ja ihmisiin. Opetushallituksesta mukana oli ylitarkastaja Taranti. Yhteistyössä syntyi turkisalalle uusi koulutusohjelma!

Turkiskoulu perustettiin Kemijärvelle. Sen jälkeen koulutus on keskittynyt Pietarsaareen. Tarja Niskanen toimi sekä Kemijärven että Pietarsaaren koulun hallituksessa.

Centria-ammattikorkeakoulu, Suomen yrittäjäopisto ja Teuvan aikuiskoulutuskeskus aloittavat vuonna 2013 uudenlaisen yhteistyön, jossa opiskelija voi suorittaa yrittäjän ammattitutkinnon ja erikoistua Pietarsaaren yksikössä turkistuotteiden valmistukseen. Maaseudun tulevaisuus -lehden artikkelissa 24.6.2013 kerrotaan myös englanninkielisen opetuksen aloittamissuunnitelmista, koska ulkomailta koulutuksen kysyntä on kova. Turkkeja tehdään artikkelin mukaan Kreikassa, Turkissa, Kiinassa ja Venäjällä, joista kaikista on hakijoita koulutukseen.

Turkisalan ammattitaito on Suomessa valitettavasti kadonnut lähes kokonaan.

Linkit:

Ludwig Brauserista wikipediassa saksaksi

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Ludwig_Brauser

Turkkurin ammatista Ammattinetissä

http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/483_ammatti