Tarja Niskasella oli kolme Kiina-projektia

Ensimmäinen projekti oli koulutusprojekti alan kehittämiseksi Kiinassa Hebein alueella. Projekti oli Helsingin yliopiston.

Projekti käynnistyi parin viikon jaksolla Kiinassa.

Tarja Niskanen kokee projektin ”hyväntekeväisyydeksi, sillä palkkaa hän ei muista saaneensa, mutta matkat korvattiin”.

Tähän projektiin kuului luova osuus Helsingissä sekä puolen vuoden opit Kemijärvellä. Tarja muistaa, että ”kiinalaiset ikävöivät kotiin”.

Jatkoja ei projektille tullut, sillä Kiinassa alkoi oma tuotanto. ”Kiinassa aloitettiin 0-pisteestä”. Projektissa he saivat ”layoutteja”.

Toinen Kiina-projekti toteutui Etelä-Kiinassa, jossa Tarja ”suunnitteli, koulutti, ohjasi ja valvoi turkkien valmistusta tehtaalla. Kiinassa projektin avustuksella tehdyn Tarja Niskasen kiinalaisille suunnittelema malliston kiinalaiset myivät Fendille, italialaiselle maailmankuululle muotitalolle. Turkit olivat esillä Madridin muotimessuilla Fendin osastolla.”

Tehtaassa oli töissä 2000 ihmistä. He elivät samassa tilassa. Ainoa wc pellon reunassa.

Kolmas Kiina-projekti oli Pohjois-Kiinassa Pohjois-Korean yläpuolella maaseudulla. Kyseessä oli ”tuotannon ylösajo”, jossa perustettiin tuotantolaitos turkistarhan yhteyteen.Turkistarhan oli perustanut entinen kaupunginjohtaja, joka oli tehnyt ”alan vaihdon”. Tarhalla Tarja muistaa olleen ”minikaupunkeja (Helsinki, Pariisi, pienoismalleja hotellihuoneista)”. Saunamäki oli yksityishenkilönä käynnistänyt hanketta myymällä sinne siitoskettuja ja tekstiiliaineita. Sama henkilö oli järjestänyt Tarja Niskasen paikalle.

Tarja oli mukana työntekijöiden valinnassa: ”työntekijät haettiin pelloilta – ihme kyllä he oppivat kaiken kuin ihmeenä”.  Koneillekin löytyi käyttäjät ”traktorikuskeista pelloilta”.

Tarja koulutti työntekijät, teki kaavoja yms. Hanke teetti ”hirveästi töitä”, tehtiin jopa 20 tunnin päiviä.

Tarja Niskanen oli paikalla kolmisen viikkoa. Töitä tehtiin ”hirveästi, jopa 20 tunnin päiviä”

Jouko Niskanen oli mukana toimittamassa tehtaalle uudet koneet Saksasta. Ikimuistoinen homma tämäkin!

Ajankohta: 1995-2000

Linkkejä lehtiartikkeleihin:

Kiinalaisia turkisoppiin Kemijärvelle

Valokuvia Kiinasta