Tarja Niskasen Muotitalon tarinan synty ja toteutus

Tutustuin Tarja Niskaseen Viron Pärnussa Vieno Zlobinan kirjaprojektin pyörteissä.

Vieraillessani Tarja Niskasen kodissa päädyimme juttelemaan Tarjan urasta turkistaiteilijana ja yrittäjänä. Katselimme myös muutamia valokuvia Tarjan suunnittelemista turkeista ja asusteista. Kuvat olivat huippukuvaajien ottamia ja niissä oli malleina aikansa huippumallit. Vaikutuin kuulemastani ja näkemästäni niin, että sanoin: ”Tämä on saatava näkyväksi”!

Kun kerroin ideasta Jouko Niskaselle, hän kannatti asiaa ja ”löimme kättä päälle”, että homma toteutetaan.

Tarja ja Jouko ryhtyivät kokoamaan aineistoa, joka oli tallessa pääosin heidän Järvenpään kodin ”kellarissa”. Sitä löytyi paljon – valokuvia, esitteitä, lehtileikkeitä, asiakirjoja!

Olin jo päättänyt, että tästä tulisi minun seuraava Suuntana100 Projekti. Aineiston suuren määrän vuoksi päädyimme ehdotuksestani nettisivuston Tarjaniskanen.com rakentamiseen. Sinne saataisiin kaikki materiaali. Aineisto saataisiin avoimesti jakoon kaikille kiinnostuneille! Aineistoa olisi helppo hakea ja selata avainsanojen avulla! Eikä projektista aiheutuisi suuria kustannuksia.

Projekti käynnistyi loppuvuodesta 2017, jolloin aloitin arkistomateriaalin kuvaamisen, skannaamisen ja muokkaamisen sähköiseen muotoon. Sen jälkeen aineistoa tuli lisää, kävimme keskusteluja, perustin sivuston ja aloitin aineiston siirron sivustolle. Kävin myös tapaamassa Tarjan uran kannalta tärkeitä ihmisiä, joilta sain ylistävää palautetta Tarjasta.

Tänään Tarjaniskanen.com Muotitalon tarina on valmis julkaistavaksi! Samalla sivustosta tuli hääpäivälahja upealle yrittäjäpariskunnalle Tarja ja Jouko Niskaselle heidän juhliessaan 50 vuotta kestänyttä avioliittoaan.

Olen iloinen ja onnellinen, että ryhdyin tähän projektiin! Olen löytänyt uusia, rakkaita ystäviä, tavannut upeita ihmisiä, saanut tietoa yrittämisestä, oppinut uutta tietotekniikasta ja saanut tehtyä merkityksellisen Suuntana100 Teon. Tarinat ovat merkityksellisiä niille, joista ne kirjoitetaan sekä heidän läheisilleen, jälkipolville, ystävilleen ja verkostoille. Tarja Niskasen tarina on tärkeä myös Suomelle, suomalaisille yrittäjille, turkisteollisuudelle ja erityisesti nykyisille ja tuleville vaatealan toimijoille.

Suurkiitos Tarja, että avasit ”tulpan” ja jaoit oman ja yrityksesi vaiherikkaan tarinan, vaikka olit sen jo ”sulkenut arkistojen kätköihin”.

Toivon, että mahdollisimman moni löytää Tarjaniskanen.com -sivuston pariin ja jakaa tietoa sivuston olemassaolosta eteenpäin.

Ihaillen ja kunnioittaen tätä poikkeuksellisen lahjakasta ja viisasta naista

Terttu Häkkilä

Suuntana100 ry